Hitta trikå att sy barnkläder med

Trikå är ett utmärkt material när du ska sy barnkläder eftersom det är stretchigt och mjukt. Här är några tips på vad du ska tänka på när du syr i trikå.

Att sy barnkläder kan verkligen vara ett nöje. Det gäller dock att vara snabb, så att man hinner klart innan barnen har vuxit ur kläderna igen. När de är sådär små så växer de snabbare än gräsmattan. Att sy barnkläder i trikåtyger är ett utmärkt val, eftersom det är ett mjukt tyg som barnen känner sig bekväma i.

Det är också stretchigt, och förlåtande om det blivit någon centimeter fel här och där när du klippt ut mönstret. Men trikå kan vara ett knepigt material. Det är inte något för nybörjare, om du inte har väldigt mycket tålamod, och några extra symaskinsnålar till hands. Här kommer några tips för dig som ska sy i trikå.

Innan du börjar sy i trikå

Trikåtyger är lite annorlunda tillverkade än vanliga tyger. Det betyder att det också kräver lite andra metoder för att få det så snyggt som möjligt. En intressant faktauppgift om trikå är att det inte är tillverkat på en vävstol som andra tyger, utan på en stickmaskin. Det betyder att trådarna i tyget är ihopvävda på ett annat sätt.

När du ska sy i trikå så behöver du vara extra noggrann med att klippa ut delarna från mönstret enligt tygets trådrak. Lägg mönstrets trådraksmarkering parallellt med tygets trådrak. Glöm inte att räkna med sömsmån om det inte redan är inkluderat i mönstret. Mellan 6 mm till 1 cm brukar vara tillräckligt.

Trikå behöver stretchiga sömmar

Att sy raksöm i ett trikåtyg är verkligen inte idealiskt. Raksömmen spricker, eftersom den inte är lika flexibel som tyget. Det betyder att du behöver en söm som lämpar sig speciellt för trikåtyget. På en vanlig symaskin så brukar det räcka med en sicksacksöm. Det är en stretchig söm.

Om du har en overlockmaskin så blir sömmarna väldigt stretchiga. Det är bra att ha minst 1 cm sömsmån när du använder dig av en overlocksymaskin. Läs instruktionsboken för just din symaskin för att se vad som finns att utforska. Välj symaskinsnål med omsorg, och välj helst en nål med lite rundad spets, som heter stretchnål. Då minskar du risken att skada tyget.